Så fungerar energilagring: Allt du behöver veta för villa, företag och lantbruk
2024-07-05Att tänka på inför köp av solcellsanläggnig
Att skaffa sig solceller är ett stort steg mot hållbar energi och ekonomiska besparingar. Nedan listar vi några viktiga saker att tänka på innan du investerar i en solcellsanläggning.
Takets skick och utformning
- Takets skick: Se till att ditt tak är i gott skick. Om ditt tak behöver renoveras är det bäst att göra det innan installationen av solceller, eftersom solpanelerna kommer att sitta på plats i minst 25-30 år.
- Väderstreck och lutning: Tak som vetter mot syd är bäst för solceller, men väst- och östvända tak fungerar också bra. Den optimala taklutningen är mellan 15 och 50 grader, och det är viktigt att taket är skuggfritt för bästa effektivitet.
Typ av solcellsanläggning
Det finns två huvudsakliga typer av solcellsanläggningar att överväga: Tak med utanpåliggande solcellspaneler och integrerade solcellstak.
- Tak med utanpåliggande solcellspaneler: Solcellspaneler monteras ovanpå ditt befintliga tak. Detta är den vanligaste och mest kostnadseffektiva lösningen.
- Integrerade solcellstak: Med integrerade solcellstak så blir solcellspanelerna en del av själva taket och ersätter det befintliga takmaterialet. Detta ger ett mer estetiskt tilltalande utseende och kan vara mer kostnadseffektivt om du ändå planerat på att byta tak inom en snar framtid.
Storlek på anläggningen
Storleken på anläggningen baseras på fastighetens energibehov. En generell riktlinje är att installera en solcellsanläggning som kan producera cirka 50% av fastighetens energibehov. För en villa som förbrukar 20 000 kWh per år kan en anläggning på 10 kW vara lämplig, vilket kan producera cirka 10 000 kWh per år.
Energilagring
Att installera ett solcellsbatteri kan vara en god idé för att kunna lagra överskottsenergi och använda den när solen inte skiner. Fördelar med energilagring inkluderar ökad självförsörjning, lägre elräkningar och bättre utnyttjande av producerad energi. Nackdelar kan vara högre initiala kostnader och behov av utrymme för att installera batteriet.
Kostnad och finansiering
- Initial kostnad: Priset för en solcellsanläggning varierar beroende på storlek och typ. Generellt sett kan en anläggning på 5 kW kosta mellan 70 000 och 100 000 kr, medan en anläggning på 10 kW kan kosta mellan 120 000 och 160 000 kr, inklusive installation och grönt avdrag.
- Grönt avdrag: Det gröna avdraget kan täcka upp till 20% av kostnaden för solcellspaneler och installation samt 50% på energilagring, direkt på fakturan, vilket gör investeringen mer överkomlig.
Bygglov och regler
Normalt krävs inget bygglov för solcellsanläggningar på privata fastigheter, men undantag finns för kulturmärkta byggnader och vissa detaljplanerade områden. Kontrollera med din kommun för att vara säker.
Försäkring
Det är viktigt att se över din hemförsäkring innan du installerar solceller. Ofta krävs ingen specifik tilläggsförsäkring för solceller, men det är bra att kontakta ditt försäkringsbolag för att säkerställa att installationen är täckt och om några tillägg kan behövas.
Val av installatör
Anlita alltid ett registrerat elinstallationsföretag som är godkänt för att utföra solcellsinstallationer. Det är viktigt att alla komponenter är CE-märkta och att installationen följer svenska säkerhets- och bruksanvisningar. Vi på ZolarTech har våra egna certifierade montörer och installatörer för en så smidig och snabb process som möjligt.
Överväg alla faktorer innan ett beslut
Att noggrant överväga dessa faktorer innan du köper en solcellsanläggning kan hjälpa dig att ta ett informerat och lönsamt beslut som på sikt är en god investering. För mer detaljerad information och hjälp med att välja rätt lösning, kontakta oss på ZolarTech.
Vi hjälper dig med din solcellsanläggning!
Vill du ha mer information om hur våra solcellsanläggningar och energilagringslösningar fungerar? Kontakta oss idag för en kostnadsfri rådgivning eller uppmätning och upptäck vilken investeringsmöjlighet en solcellsanläggning med energilagring kan vara för just dig.